Choć trwają jeszcze wakacje, część słuchaczy Uniwersytetu Trzeciego Wieku „Wiem więcej” poszerza swoje horyzonty. Na zaproszenie Stowarzyszenia Integracji Społecznej „RAZEM”” udaliśmy się kilkuosobową grupką do Lgoty Wielkiej, aby zgłębiać wiedzę w zakresie skutecznych negocjacji, istoty starości i radzenia sobie z nią, a także realizowania programów związanych z wolontariatem.
W dniu 7 sierpnia 2020 r. w świetlicy wiejskiej w Kolonii Lgota Wielka p. Henryk Dudek, specjalista Doradztwa Gospodarczego w Łodzi, mówił o współpracy z innymi organizacjami pozarządowymi, relacjach z urzędami czy organami władzy lokalnej. Poznaliśmy metody postępowania przed i w trakcie negocjacji, które chronią przed popełnianiem błędów. Nabraliśmy wówczas przekonania, że to trudna sztuka; niemniej jednak warto dobrze się przygotować do każdego spotkania z drugim człowiekiem, gdyż żadne z nich nie jest przypadkiem, ale ma znaczenie dla obu stron.
W następnym tygodniu p. Magdalena Poulain, trenerka z Centrum Promocji i Rozwoju Inicjatyw Obywatelskich OPUS, podjęła temat starości. I choć starość jest trudna do zdefiniowania, to można ją zredukować do problemu wydolności fizycznej, psychicznej i umysłowej. Szczególnie tę ostatnią warto podtrzymywać jak najdłużej. A kiedy człowiek do późnego wieku zachowa swe szerokie zainteresowania i radość życia, to otoczenie traktować go będzie jako interesującego i lubianego partnera.
Na kolejne szkolenie udaliśmy się w większej jedenastoosobowej grupie, reprezentującej Sekcję Wolontariatu przy naszym Uniwersytecie. Zajęcia dla koordynatorów prowadziła p. Magdalena Korczyk-Waszak, koordynator szkoleń „CENTERKO” w Łodzi, a dla wolontariuszy p. Mariusz Kołodziejski, animator z Regionalnego Centrum Wolontariatu „CENTERKO”. Tematem spotkania było przygotowanie organizacji do pracy z wolontariuszami, prawne aspekty oraz motywacja wolontariuszy. Poznaliśmy także zasady i metody rekrutacji wolontariuszy oraz sposoby ich motywowania i wspierania podczas pracy.
Pragnę dodać, że wszystkie spotkania były bardzo dobrze przygotowane przez gospodarzy pod kierownictwem p. Magdy Szczepanik – przedstawiciela SIS „RAZEM”. Stworzono miłą atmosferę, zachowując przy tym pełny zakres reżimu sanitarnego. A poczęstunek miejscowego cateringu zachwycał nasze podniebienia.