Święto Zmartwychwstania Pańskiego obchodzimy wiosną,
kiedy przebiśniegi, fiołki i krokusy już rosną.
W przyrodzie budzi się nowe życie,
my przygotowujemy wielkanocny koszyczek.
Okrągły koszyczek z wierzbowych witek wypleciony,
bielutką haftowaną serwetką jest wymoszczony.
Ozdabiamy go zielonymi borówek gałązkami
i wypełniamy różnymi smakołykami.
Jest w nim malutki cukrowy baranek,
kilka kraszanek i wielobarwnych pisanek,
bocheneczek chleba i babeczka lukrowana,
czekoladowymi wiórkami posypana.
Wkładamy też do niego,
kawałek mazurka np. kajmakowego,
pęto pachnącej białej kiełbasy
i jeszcze inne świąteczne frykasy.
Będziemy tym wszystkim dzielić się do woli,
przyprawiając jajeczka -
- też wyjętymi z poświęconego koszyczka -
szczyptami pieprzu i soli.
A my wsłuchując się w wiosny tchnienie,
składamy Państwu serdeczne życzenia:
przy świątecznym stole dużo miłych gości,
a w sercu samej radości,
menu smacznego
i śmigusa - dyngusa mokrego